• CrowdStrike, het cybersecuritybedrijf dat betrokken was bij de wereldwijde computerstoring vrijdag, is een lieveling van beleggers.
  • Het softwarebedrijf uit Texas zag zijn waarde in een jaar tijd verdubbelen, maar vrijdag sloot het aandeel CrowdStrike 11 procent lager op de beurs in New York.
  • Het bedrijf moet mogelijk schadevergoedingen betalen nadat op computers wereldwijd het ‘blauwe scherm des doods’ verscheen door een foutieve update bij CrowdStrike.
  • Lees ook: Zo gaat de beurs de zomer in: een breder draagvlak, een kleine techcorrectie en een verwachte renteverlaging

Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

Het softwarebedrijf uit Texas is met bijna 30.000 klanten een van ’s werelds grootste providers van beveiligingssystemen. Voorafgaand aan de grote computerstoring was CrowdStrike ook bij beleggers geliefd.

In een jaar tijd verdubbelde de beurswaarde van het bedrijf, dankzij de sterke groei en hoge winstmarges. Maar na het verschijnen van het “blauwe scherm des doods” op talloze computers met Windows zou dat kunnen veranderen.

“Waar de meeste bedrijven niet echt een alternatief hebben voor Microsoft, hebben ze wel alternatieven voor de beveiliging”, zei Gil Luria van softwareanalist D.A. Davidson tegen Reuters. “Hierdoor zouden bedrijven kunnen heroverwegen welk beveiligingsproduct ze kiezen, en of ze moeten diversificeren”

Volgens analisten van Bloomberg Intelligence kost het herstel van de storing waarschijnlijk veel tijd, waardoor vergoedingen voor klanten ook hoog kunnen uitvallen. Ook dreigen rechtszaken over schadevergoedingen.

Microsoft eindigde 0,7 procent lager. Palo Alto Networks en SentinelOne, belangrijke concurrenten van CrowdStrike, wonnen tot 7,9 procent.

Stemming op beurzen nerveus

De stemming op de beurzen bleef nerveus, na recordstanden voor de belangrijkste graadmeters de afgelopen weken. De Dow-Jonesindex verloor 0,9 procent tot 40.287,53 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,7 procent tot 5505 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,8 procent tot 17.726,94 punten.

Netflix verloor 1,5 procent. De streamingdienst haalde veel meer nieuwe abonnees binnen dan verwacht en profiteerde daarbij van een goedkoper abonnement met reclames. Maar in het lopende, derde kwartaal zwakt die groei waarschijnlijk af.

American Express zakte bijna 3 procent. De creditcardmaatschappij boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet viel lager uit dan voorzien.

De euro verloor 0,3 procent ten opzichte van de dollar en was 1,0880 dollar waard. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,1 procent minder op 80,27 dollar. Brentolie werd 2,8 procent goedkoper op 82,77 dollar per vat.

LEES OOK: Zo gaat de beurs de zomer in: een breder draagvlak, een kleine techcorrectie en een verwachte renteverlaging